VAD ÄR LAPERM?

Att äga en LaPerm är som att ha en hund utan att ha en hund.

LaPerm katten är en mycket tillgiven och vänlig katt. LaPerm är intelligenta katter och du kommer att märka att katten observerar dig och lär sig mycket genom detta. Katten kan lära sig att förstå vissa kommandon eller ord och bli inte förvånad om den får upp lådor eller dörrar. 

LaPerm rasen är nyfikna och sociala, de följer efter dig och välkomnar dig när du kommer hem. LaPerm är aktiva av naturen och tycker om att leka apport med saker som passar i munnen t.ex. leksaker, pennor och suddigummi.

Rasen kommer från Oregon i USA där bondkatten Speedy födde en kull med kattungar varav en föddes utan päls. När katten växte blev pälsen lockig/vågig och fick namnet Curly. Curly parades och fick en kull kattungar där alla hade lockig/vågig päls som är resultatet av en naturlig mutation. 

Rasen gavs namnet LaPerm p.g.a. den lockiga/vågiga pälsen och 2002 fick den nya rasen LaPerm fullt erkännande av The International Cat Association. 

I och med att pälsen är lockig/vågig och av en annan struktur än den vanliga kattpälsen tål många allergiker LaPerm. Detta beror dock på hur stor allergin är och kan även variera från katt till katt. Vanligtvis kan dem som är måttligt allergiska ha en LaPerm. Vi rekommenderar att du besöker en LaPerm katt och testar om du tål katten. 

LaPerm rasen är en frisk kattras och har inga kända sjukdomar. De flesta uppfödare testar avelskatterna för PK-brist som är en anemisk sjukdom (blodbrist) samt undersöker hjärtat med ultraljud (HCM screening) enligt särskilda hälsoprogram för att främja sund avel. Catloversclubs katter PK testas och HCM scannas alltid innan avel. 

Om du är allergisk mot katter träffa gärna en LaPermkatt för att se om du får några allergiska reaktioner före köp.